12 ting du aldri bør fortelle barna dine (2024)

Barn lærer ved eksempel, punktum. Hvordan du handler, hva du sier og personlige mangler - hvis de gjøres innenfor hørevidden eller øyelinjen til et barn - er utsatt for replikering av barna dine.

Dessverre ignorerer eller bagatelliserer alt for mange foreldre følsomheten til barnets hjerne. Av uvitenhet går disse foreldrene videre, forbanner og misbruker til og med verbalt hverandre i et barns nærvær. Fanget i sin egen indre verden klarer den voksne ikke å overvåke seg selv for barnets skyld.

På baksiden er god oppførsel og tale like utsatt for replikering. Et barn ser tross alt på foreldrene sine somrollemodeller. "Å, er det slik jeg skal snakke?" «Er det slik jeg skal oppføre meg?» "Ok, vel, hvis mamma og pappa gjør det, må det være riktig." Gjør ingen feil, dette er hvordan hvert barn oppfatter foreldrenes handlinger til de vet bedre.

I denne artikkelen skal vi diskutere tolv ting du aldri skal fortelle barna dine. For å få en forståelse av hvorfor det å begrense tale er avgjørende, vil vi gi en rudimentær diskusjon om barnepsykologi.


Barnehjernen

"Tidlige erfaringer påvirker utviklingen av hjernearkitektur, som gir grunnlaget for all fremtidig læring, atferd og helse."

~ Center on the Developing Child, Harvard University (kilde)

Å si at den menneskelige hjernen er bemerkelsesverdig er å si det lett. Tilpasningsevnen, veksten og den rene kompleksiteten til den menneskelige hjernen er umulig å forstå.

Få dette: I løpet av de første fem eller så årene i livet danner barnehjernen over 1 million nye hjernecelle (nevron) forbindelserhvert sekund. Hversekund. Forbausende.

Denne enorme veksten er med på å forklare hvorfor disse første fryktårene er så viktige for utvikling. Kombinasjonen av gener (som "gir blåkopien") og erfaring (som "konstruerer bygningen") fungerer som mekanismen som danner barnets hjernearkitektur. Vi vil først og fremst fokusere på det siste.

Server og returner

Psykologer bruker uttrykket "server og returner” for å beskrive interaksjonene mellom barn og foreldre som former hjernearkitekturen til barn og spedbarn. Et spedbarn eller et lite barn «tjener» ved å pludre, gråte eller gestikulere; forelderen "kommer tilbake" ved å svarepassendemed øyekontakt, en klem og/ellerord. Eller de gjør ikke det. Eller de "kommer tilbake" på en måte som hemmer barnets kommunikasjon, sosiale ferdigheter og andre relevante funksjoner.

Dette tjeneste- og returforholdet er helt avgjørende for et barns utvikling. Når voksne og foreldre legger vekt på dette forholdet, kommer barnet (og forelderen) til gode. Så når foreldre, uansett grunn, ikke gjør det, blir barnet fratatt et miljø som bidrar til emosjonell og psykologisk helse.

"Når voksne svar til barn er upålitelige, upassende eller rett og slett fraværende,"staterHarvard University Center på nettstedet Developing Child, "kan utvikle hjernekretsløp forstyrres, påvirke hvordan barn lærer, løser problemer og forholder seg til andre."

12 ting du aldri bør fortelle barna dine

"Ordene som et barnehjerte blir forgiftet med, enten det er på grunn av ondskap eller uvitenhet, forblir hjernetegnet i hans minne, og før eller siden brenner de hans sjel."

~ Carlos Ruiz Zafon, The Shadow of the Wind

  1. "Skynd deg!"

Når et barn kontinuerlig får beskjed om å "Skynd deg!" de blir superfølsomme for svingninger i deresforeldres humør. Selv om dette kan høres ganske ufarlig ut, sier psykologer at aggressivt å fortelle et barn å skynde seg forårsaker ekstra stress.

I stedet kan det være lurt å prøve å gjøre frustrasjonen om til et spill. "Hvem kan få på seg skoene først?!" "Satser på at jeg kan komme raskere til bilen enn deg!". Du skjønner ideen.

  1. "Ikke snakk med fremmede."

Selv om det å fortelle et barn å unngå folk de ikke kjenner høres ut som et godt råd, kan det slå tilbake. For eksempel, hvis noen er hyggelige mot barnet ditt, kan de tro at de ikke er "fremmede" lenger.

Forestill deg i stedet en situasjon og spør barnet ditt hva de ville gjort. "Hvis en fremmed mann stopper i en bil og ber deg gå inn, hva gjør du?" En annen strategi er å stille et bredt ultimatum og fortsette å gjenta det til barnet husker det. For eksempel, "Hvisnoen noensinnefår deg til å føle deg redd, forvirret eller redd, må du ignorere dem.»

Annonser

  1. "Jeg skal gjøre det" eller "La meg hjelpe deg."

Det kan være utfordrende å se vårt elskede barn slite med noe, spesielt når de legger hjertet inn i et problem. "Hvis du hopper inn for tidlig," sierMyrna Shure, Ph.D., og professor i psykologi ved Drexel University,"Det kan undergrave barnets uavhengighet fordi han alltid vil se til andre for å få svar.

Prøv å hjelpe barnet ved å gi noen råd eller stille et veiledende spørsmål som er relevant for oppgaven før du hopper inn.

  1. "Jeg vet at du ikke mente å gjøre det."

Vet du virkelig dette? Vær forsiktig her. Hvis du ubevisst bekjenner uvitenhet angående en ugunstig handling, kan barnet ditt være tilbøyelig til å prøve å komme unna med det igjen – eller noe annet.

Selvfølgelig, hvis et barn føler seg utrolig skyldig om noe som duvetdet gjorde de ikke, det er en annen historie. For all del, gi komfort og støtte.

  1. "Jeg skal snu denne bilen."

Denne handler om tomme trusler. Når barnet ditt oppfører seg dårlig, gjør du detfaktisksnu bilen slik at de tenker seg om to ganger?

Kanskje et viktigere spørsmål å stille er: hvorfor oppfører de seg dårlig i utgangspunktet? Barn oppfører seg dårlig av flere grunner, hvorav noen blir oversett av foreldrene.

  1. "Jeg er så feit/stygg/dum."

I tidlig barndom er begrepet selvbilde fremmed. Babyer og små barn tenker ikke på hvordan de ser ut. Hvordan skal de dømme seg selv og andre? Hvor mye fett har de? Av fysisk utseende? Eller av iboende intellekt?

Dette er meldingen vi sender når vi klager over å være tykke, stygge, dumme eller andre selvødeleggende språk foran et barn.

  1. "Følg med!"

Ok, så det er viktig at et barn lærer å ta hensyn. Den avgjørende ferdigheten til oppmerksomhet er relevant for enhver livssuksess. Men alt for mange foreldre ber barna om å ta hensynuten å lære dem hvordan å følge med.

Et barns hjerne utvikler seg fra bunnen og opp, noe som betyr at de mest primitive hjernekretsene (f.eks. amygdala, hippocampus, etc.) kommer først. Områder av hjernen som styrer oppmerksomheten utvikler seg langt senere. Faktisk tror forskere nå at den "rasjonelle" delen av hjernen ikke er ferdig utviklet føralder25!

Som sådan er det avgjørende å lære barnet (a) hva oppmerksomhet er, og (b) hvordan det skal gis det.

  1. "Hold kjeft!"

Wow! Et par ting: (1) det er et barn, og (2) språket er hardt. Mens barn kan være høylytte og forstyrrende, kan det å sette reglene og korrigere atferd tidlig bidra til å unngå denne typen utbrudd.

  1. "Du prøvde ditt beste..."

Eh, gjorde de det? Igjen, vær forsiktig her. Barn er like i stand til å "arbeide" hardt som voksne. Hvis et barn tror de kan slippe unna med å "vise opp", kan de bli fristet til å utsette utfordringer under dekke av å "prøve sitt beste."

En annen ting: selv om degjordeprøver sitt beste bare for å komme til kort, vil du virkelig sette likhetstegn mellom deres "beste" og middelmådighet? I så ung alder er barn detalltidi stand til å bli bedre.

  1. "Du er så smart!"

Hvis et barn er tidlig ute, er det naturlig å ønske å berømme dem for gavene sine. Vi er stolte, og vi ønsker å fortelle dem. "Å si det til barn kan faktisk motvirke deres streben etter å lære,"sierDr. Tovah Klein, direktør for Barnard Center for Toddler Development.

Gi i stedet uttrykk for din godkjenning angående et barns arbeidsmoral. Om nødvendig, oppmuntre dem til å fortsette.

Annonser

  1. "Du er for klønete / lat / sjenert."

Ok, så den første og tredje er, uten tvil, personlighetegenskaper. Personlighetstrekk kan være vanskelig å overvinne uten [1] omfattende, bevisst øvelse og [2] et ønske om å endre. Barnet bør være den som tar disse valgene for å endre, ikke du.

Når det gjelder det andre, hvor lærte barnet at det er greit å være lat? Det kan være lurt å stille dette spørsmålet i stedet for å komme med definitive utsagn. Dette kan være nok til å tenne bål.

  1. "Du er mye bedre enn [så og så]."

Kanskje de er det. Men har du noen gang slu*ttet åegentligse på hva det hyperkonkurransedyktige samfunnet produserer? Stressede mennesker som aldri er fornøyd med seg selv. Hvorfor tror du ellers folk jobber 70-timers arbeidsuker og tar enta oppantall reseptbelagte legemidler? Det kalleshedonisk tredemølle.

Rådene her er enkle: bare ikke.

Siste tanker: Ting å huske om barns utvikling

Før du avslu*tter ting, her er noen ting å huske på om barns utvikling fremover.

  1. Selv tidlige barndomserfaringer kan føre til livslange problemer

Per Harvard University, fra spedbarn til barndom, kan uønskede opplevelser forårsake kjemiske og fysiske forstyrrelser i hjernen. Disse endringene kan påvirke atferd, læring og mentale og fysiske helseutfall.

  1. Utvikling er ikke begrenset til kun gener.

Som nevnt er et nærende og interaktivt miljø like viktig for et barns mentale utvikling enn gener.

  1. Positiv omsorg strekker seg til utenfor familien.

Mens foreldre spiller hovedrollen i et barns utvikling, er interaksjon med omsorgsperson utenfor hjemmet også viktig. Barn har godt av når disse relasjonene er både positive og responsive.

Annonser

  1. De tre første årene er avgjørende...

Helsen til et barns hjernearkitektur er sterkt påvirket i løpet av de tre første leveårene. I løpet av de første tre årene vil områder av hjernen assosiert med funksjoner av høyere orden – inkludert kognitive,emosjonelle og sosiale evner– er kraftig formet i løpet av denne tiden.

  1. Men slik er det senere i livet....

Mens de tre første leveårene er kritiske for hjernens utvikling, kan oppvekst og tidlig voksen alder også påvirke hjernens funksjon til det bedre. På grunn av det iboendeplastisitet i hjernen,Det eraldrifor sent til å lære (og avlære) livets essensielle leksjoner!

12 ting du aldri bør fortelle barna dine (2024)

FAQs

Når bør barn få konsekvenser? ›

”Hvorfor” er et sentralt ord i treåringens samtaler. Denne store interessen for årsakssammenhenger gir gode muligheter til å drive barneoppdragelse. Nå kan du forklare hvorfor vi har regler og hvorfor handlinger får konsekvenser.

Hvordan reagere når barn lyver? ›

Konfronter barnet rolig og tydelig, vis at du forstår at barnet lyver. - Gå i deg selv: Slurver du mye med sannheten selv, vil også barnet ditt trolig lyve. - Gi konsekvenser: Det skal alltid lønne seg for barnet å fortelle sannheten. - Unngå å sette barnet i en situasjon der den letteste utveien er å lyve.

Hvordan fortelle barn om hvordan barn blir til? ›

Når barnet er 4-6 år

Fortell om hvordan babyer blir til og hvordan de fødes. Forklar at man kan kjenne deilige følelser i tissen, at tissen kan bli stiv eller at man kjenner at det kiler. Snakk om at det kan være deilig å ta på seg selv, men at det som oftest er noe man gjør når man er for seg selv.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dong Thiel

Last Updated:

Views: 5688

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dong Thiel

Birthday: 2001-07-14

Address: 2865 Kasha Unions, West Corrinne, AK 05708-1071

Phone: +3512198379449

Job: Design Planner

Hobby: Graffiti, Foreign language learning, Gambling, Metalworking, Rowing, Sculling, Sewing

Introduction: My name is Dong Thiel, I am a brainy, happy, tasty, lively, splendid, talented, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.