Sammendrag av en selgers død (2023)

Dramaet "Death of a Salesman" ble skrevet av Arthur Miller og hadde premiere i 1949. Det handler om detomreisende selgerWillyLomanfra Brooklyn, som mister forstanden i sin mislykkede jakt på den amerikanske drømmen og til slutt dreper seg selv. I to akter og et kort rekviem lykkes Miller i kritisk å stille spørsmål ved både det umenneskelige kapitalistiske økonomiske systemet og menneskelige relasjoner og atferd generelt.

En reisende selger er enforretningsmannsom driver sin virksomhet utenfor selskapets lokaler. Han møter potensielle kunder til selskapet sitt eller går dør til dør for å selge et produkt. "Death of a Salesman" forklarer imidlertid ikke hva Willy Loman faktisk selger, og heller ikke hva arbeidsgiveren hans produserer.

"Death of a Salesman" - Charaktere

Først og fremst er Millers «Death of a Salesman» et familiedrama. Derfor er spesielt karakterene til Lomans av stor betydning for konstellasjonen av mennesker. Følgende bilde gir deg en første oversikt over karakterene i stykket.

Sammendrag av en selgers død (1)

Willy Loman

 • hovedpersonen i stykket
 • 62 år gammel
 • Far til Biff og Happy
 • Reisende forretningsmann
 • psykisk syk: harhallusinasjonerog kan ofte ikke skille mellom fortid og nåtid
 • flere påståtte selvmordsforsøk
 • vanskelig forhold til Biff; argumenterer ofte
 • Rollemodell: Onkel Ben (en mann som gjorde den såkalte amerikanske drømmen til virkelighet)
 • verdsetter personlighet og popularitet mer enn flid og pålitelighet
 • Motstridende selvbilde: Han ser på seg selv som en vellykket forretningsmann, men sliter gjentatte ganger med økonomiske vanskeligheter og faglige fiaskoer.

Linda

 • Willys Frau
 • Mor til Biff og Happy
 • Rollen tilfredsstifteri familien
 • elsker Willy betingelsesløst
 • prøver å hjelpe Willy, men vet også at det er hans egen feil for hans feil

Biff

 • Happys eldre bror
 • 34 år gammel
 • sønn av Willy
 • lider enormt av presset fra faren
 • Vanskelig forhold til Willy, som en gang var hans forbilde, da han vet om Willys affære med «The Woman» i Boston
 • sammenlignet med Willy: arealistiskselvbilde; kjenner sine egne svakheter

Lykkelig

 • den yngre broren til Biff
 • 32 år gammel
 • sønn av Willy
 • ønsker å bli rik som forretningsmann, som sin far
 • tror fullt og fast på den amerikanske drømmen, selv etter farens tragiske død på slutten av dramaet

Karakterer fra Willys fantasiverden

Følgende karakterer, som bare vises i Willys hallusinasjoner, spiller også en viktig rolle i "Death of a Salesman".

Onkel Ben

 • Willys storebror og største forbilde
 • ble veldig rik som ung
 • angivelig døde i Afrika og overlot sin store formue til sønnene sine

Kvinnen

 • en ikke navngitt elskerinne som Willy hadde en affære med i Boston

"Death of a Salesman" - Sammendrag av innhold

Nedenfor er en oversikt over innholdet i de to aktene og sluttscenen ("Requiem") av Arthur Millers drama "Death of a Salesman".

Willy kommer hjem

Helt utslitt kommer Willy hjem fra en forretningsreise midt på natten. Linda er bekymret og spør ham om noe har skjedd med ham. Willy tror han bare er sliten, men det viser seg at han nesten hadde en på vei hjembilulykkehadde. Linda overtaler ham til å ta med sjefen sin for en jobb på kontoret dagen etterNew YorkCity så han slipper å reise så mye.

I mellomtiden har de to brødrene, Happy og Biff, våknet og lytter i all hemmelighet til foreldrene sine. Willy er sint på Biff fordi han som 34-åring "bare" jobber på en gård for lite penger. Linda forsvarer sønnen sin og prøver å roe ned Willy før hun legger seg igjen.

Far-sønn-konflikten mellom Willy og Biff i «Death of a Salesman» er sentral og vil dukke opp igjen gjennom hele dramaet.

Diskuter imensLykkeligogBiffderes planer for fremtiden. Begge gutta er begeistret for ideen om enegenGårdtilkaufenMen til det trenger de økonomisk støtte. Så Biff bestemmer seg for å få hjelp av sin tidligere fotballtrener, Bill Oliver, som nå har blitt rik.

Willys første tilbakeblikk

I mellomtiden har Willy fordypet seg i fantasiverdenen sin og dagdrømmer. I dette første tilbakeblikket kommer den unge, smarte naboen Bernard til ham og advarer ham om at Biff kan mislykkes på en eksamen. Etter det får du høre om Willys for første gangprofesjonellfeil. Han tjener for lite til å betale for daglige utgifter og føler at han ikke lenger er populær blant kundene sine.

Plutselig kommer Happy inn på kjøkkenet og henter faren tilbake fra fortiden. Så går Happy tilbake til sengs, men Willy blir og spiller kort med naboen Charley, som nettopp kom på besøk.

Charley tilbyr Willy en jobb, men Willy føler seg fornærmet og takker nei. Mens de to fortsetter å spille kort, begynner Willy å hallusinere igjen. Han snakker med sineavdødBrorBen, som han beundrer fordi han i Willys øyne er et lysende eksempel på en vellykket forretningsmann.

William, da jeg gikk inn i jungelen, var jeg sytten. Da jeg gikk ut var jeg tjueen. Og ved gud, jeg var rik! (Ben, akt I)1

Ben forsvinner igjen, Willy går tilbake til nåtiden og går en tur. I mellomtiden diskuterer Biff, Happy og Linda Willysåndeligforfall. Linda bryter sammen i gråt og nevner Willys suicidale intensjoner – hun oppdaget faktisk en gummislange koblet til gassledningen.

Så kommer Willy tilbake fra turen og begynner umiddelbart å krangle med Biff. Imidlertid blir Happy involvert og får plutselig ideen om å starte et sportsselskap med broren. Biff kunne be Bill Oliver om økonomisk støtte dagen etter, da han uansett ønsket å møte ham. Willy er stolt av guttene sine og legger seg endelig. Dette avslutter også første akt av dramaet.

Willy får sparken

Neste morgen står Willy på kontoret til sin unge sjef Howard Wagner og ber ham om en fast stillingNew York. Til tross for Willys forsøk på å overtale, avslår Howard umiddelbart forespørselen ogsparkenhamtil og med. Dette sjokket utløser nok et tilbakeblikk for Willy.

Onkel Ben dukker opp igjen og tilbyr Willy å dra til Alaska med ham. Willy gjenvinner bevissthet og går inn på Charleys kontor. Der møter han Charleys nå voksne sønn Bernard, som har blitt advokat. Overrasket over hans profesjonelle suksess, spør Willy ham hva han gjorde galt som Biffs far. Bernard nøler og spør Willy hva som skjedde i Boston da Biff dro for å se faren sin etter at han mistet sinavsluttende eksamenikkefilerhadde.

Biff kunne bare ha tatt eksamen igjen, men han kom tilbake fra Boston helt forandret. Willy blir sint og nekter å svare. Så dykkCharleyopp, som låner Willy noen penger og en tilbake til hamJobbtilbud. Først føler Willy seg fornærmet, men innrømmer til slutt at han er helt utslitt.

På restauranten og Boston-hendelsen

Scenen endres og du ser de to brødrene, Happy og Biff, sitte ved et bord på en restaurant. Biff forteller om møtet sitt med Bill Oliver, som ikke gikk etter planen. Biff måtte vente i forrommet i seks timer, og da Bill endelig kom, husket han ikke engang Biff. Da han dro, stjal Biff Bills fyllepenn av frustrasjon, noe han senere angrer sterkt på.

Som avtalt kommer Willy inn i restauranten. Biff vil fortelle faren sannheten, men Happy lar ham knapt snakke. I mellomtiden går Willy tilbake i tid.

Guttene forlater restauranten, men Willy blir alene og drømmer om Boston-hendelsen. På et hotellrom innrømmer unge Biff overfor faren at han mislyktes på eksamen. Plutselig åpnes døren og "Kvinnendukker opp. Willy leter forgjeves etter unnskyldninger, for Biff har for lengst gjennomskuet situasjonen og begynner å gråte. Den mislykkede eksamen er for lengst glemt, men det faktum at Willy ga Lindas strømper videre til "Die Frau" er et utilgivelig svik for Biff Han kaller faren sin en løgner og en jukser og forlater rommet.

Du - du ga henne mammas strømper! [...] Du falsk! Din falske lille falske! Du falsk! (Biff, akt II)1

familiedrama

Scenen endres igjen. Happy og Biff kommer hjem sent på kvelden hvor moren deres venter på dem. Sint over at de lot faren hennes være alene på restauranten, krever Linda at de forlater foreldrenes hus for alltid.

Diskuter i mellomtidenWillyi hagen med den imaginære onkel Ben hans plan,Selvmordå forplikte seg slik at familien hans kunne motta 20 000 dollar i forsikring. Så kommer Biff ut av huset for å si farvel til faren sin en siste gang. Imidlertid vil Willy vite hvorfor han fortsetter å trosse ham. De to går så inn i stua for å fortsette samtalen med hele familien.

Linda prøver å forene Biff og Willy, men de fortsetter å kjempe. Krangelen eskalerer og Biff legger plutselig gummislangen på bordet. På høyden av krangelen bryter Biff sammen og sier at han er ingenting tross alt og ikke engang ønsker å forfølge målet om å bli en vellykket forretningsmann lenger.

Jeg løp ned elleve flyturer med en penn i hånden i dag. Og plutselig stoppet jeg [...] midt i den kontorbygningen og så - himmelen. [...] Og jeg så på pennen og sa til meg selv, hva i helvete tar jeg dette for? Hvorfor prøver jeg å bli den jeg ikke vil haå være[...] når alt jeg vil ha er der ute, venter på meg i det øyeblikket jeg sier at jeg vet hvem jeg er! (Biff, akt II)1

Konfrontasjonen mellom Willy og Biff i andre akt regnes som stykkets klimaks.

Biff legger seg gråtende. Willy er fylt av lykke over å innse hvor mye Biff virkelig elsker ham. Onkel Ben dukker opp en siste gang og minner Willy om forsikringspengene. Mens Happy og Linda legger seg, går Willy ut og setter seg i bilen hans. I det fjerne kan Willy høres kjøre av gårde i toppfart.

Requiem – Willys begravelse

Linda, brødrene Happy og Biff, Charley og Bernard står foranGripevonWilly. Linda og Happy kan ikke forstå hvorfor Willy tok sitt eget liv. Charley minner alle om hvor vanskelig det var for Willy å klare seg i forretningsverdenen.

Biff vil forlate byen og starte et nytt liv og ber Happy bli med ham. I motsetning til Biff har imidlertid Happy ikke lært noe av farens tragiske historie og ønsker å endelig oppnå Willys store drøm.

Mens de andre sakte går, blir Linda alene ved graven. Hun er det minste i stand til å forstå hvorfor Willy gjorde det - hun har endelig betalt ned på huset, men har ingen å komme hjem til.

Et rekviem er en sang eller et dikt dedikert til en avdød person. I "Death of a Salesman" er Requiem den siste scenen i stykket, satt til Willys begravelse.

"Death of a Salesman" - Analyser

Den følgende delen forklarer språket som brukes, hovedsymbolene og den spesielle strukturen i dramaet.

Sprache i "Death of a Salesman"

Språki Death of a Salesman er rektorganske enkeltogdagligdagse. Dette er for publikum å se karakterene somtypiskhverdagsfigurergjenkjenne og identifisere seg lettere med dem. Bruken av mangeSlang ordment å gjenspeile talestilen til en gjennomsnittlig Brooklyn-familie i etterkrigstiden. Nedenfor er noen eksempler på dette New York slangordforrådet.

å slikke noen = å lure noen

to take a fade = blau machen

Det særegne språket er også karakteristisk for språket som brukes i dramaemosjonalitetogaggressiviteti mange dialoger. Dette blir spesielt tydelig i argumentasjonen mellom Willy og Biff, som du allerede har fått vite i sammendraget. Men jobb deg også bort fra disse konfliktsituasjoneneWillysdialogeroftenervøsogaggressivog speile hansdårligsynskgrunnlovbredere.

Slutt å gråt og gjør som jeg sier. Jeg ga deg en ordre. Biff, jeg ga deg en ordre! Er det det du gjør når jeg gir deg en ordre? Hvordan tør du gråte! (Willy, akt II)1

"Death of a Salesman" - Symbole

Ulike symboler dukker opp i Arthur Millers drama, påvirket av både språk og scenografi. For det første er det mange språkligehentydningerTodog. I begynnelsen av første akt beskriver Willy seg selv somtrøtt i hjel1("dødt trøtt"), som om han forutså den tragiske avslutningen av stykket.

Dessuten er det i mange passasjer bilder somFeuerogMerkehuske. Willy sammenligner grovt sett oppsigelsen med brennende skog med situasjonenmetaforisklade.

... skogen brenner, gutter, forstår dere? Det er en stor brann rundt omkring. Jeg fikk sparken i dag. (Willy, akt II)1

Fargesymbolski "Death of a Salesman" passer også bildet av brann og brann. Arthur Miller introduserer flammenRåtneelleroransjeofte stilleBlauellerGrønnoverfor. For eksempel er Loman-hjemmet beskrevet i begynnelsen av dramaet slik:

Bare himmelens blå lys faller på [...] det lille, skjøre tilsynelatende hjemmet. (Sceneanvisninger, akt I)1

Omgivelsene rundt huset er derimot beskrevet som følger:

...området rundt viser en sint oransje glød. (Sceneanvisninger, akt I)1

Lomanernes lille, himmelblå opplyste hus står dermed i kontrast til omgivelsenes sinte oransje. Dermed virker byen rundt huset skremmende og til og med truende, mens selve huset fremstår som lite og skjørt.

Scenografien er spesielt relevant for "Death of a Salesman" da den først og fremst er enikke"realistisk"Stykkehandlinger. I scenene der Willy hallusinerer, foregår handlingen på scenen i to ulike tidsrammer – i fortid og i nåtid.

strukturen i dramaet

Selv om "Death of a Salesman" er en ganske tragedie når det gjelder innhold,manglerham denklassiskhandlingsstruktur, som du kanskje allerede kjenner fra andre dramaer – Exposition, Peripetie (Vendepunkt) og Catastrophe. I stedet valgte Arthur Millertoskjøteog en kortRequiem.

Du kan finne mer om sjangeren drama i forklaringen "Drama engelsk".

I første akt lærer du om Willys situasjon og hele Loman-familien. Willy kommer utslitt tilbake fra en forretningsreise, og hanfar-sønn konfliktmellom Biff og faren kommer i forgrunnen for første gang. PåSluttavførstHandlingdet er en litenAvslapning, men Biffs oppdagelse av gummislangen gir et glimt av hvor ting er på vei.

Jeg ersekundAktalt går galt: Biff vilsparken, og Biffs forsøk på å låne penger fra Bill Oliver viser seg å være vellykketillusjon. I Willys tilbakeblikk med «The Woman» i Boston får publikum da vite hvorfor den aktuelle konflikten mellom Willy og Biff har oppstått. Linda tar endelig avstand fra sine to sønner og den antatte "forsoningen" mellom Biff og faren hans ender med demWillystragiskSelvmord.

På den ene siden tjener Requiem til å løse opp spenningen fra andre akt og på den andre siden vise hvor forskjellig de ulike karakterene reagerer på Willys død. En sammenligning av det grove spenningsforløpet i en klassisk tragedie og "Death of a Salesman" finner du i de følgende illustrasjonene.

Sammendrag av en selgers død (2)

Sammendrag av en selgers død (3)

Sentrale temaer og motiver i "Death of a Salesman"

I spissen for Arthur Millers «Death of a Salesman» står den kritiske granskingen av den såkalte amerikanske drømmen. Tre motiver som har formet det amerikanske selvbildet sterkt, spiller her en sentral rolle.

Den amerikanske pionermyten

Det første av disse tre motivene er det amerikanskePioniermythos. De europeiske nybyggerne (pionerene) av Amerika, som tok besittelse av mer og mer land fra østkysten til vestkysten (Vestover bevegelse), håpet på velstand og et bedre liv. De trodde bestemt at i mulighetenes land var det ingen grenser - i prinsippet kunne hvem som helst gjøre detOppvaskmaskinfor millionærskape, hvis bare han viste nok mot og utholdenhet. Det var imidlertid alltid en risiko for feil.

Mer tilVestover bevegelse finnes i erklæringen med samme navn!

I "Death of a Salesman" legemliggjør Willy Loman denne pionerånden og ønsker å gi denne ideologien videre til sønnene sine. Hans største forbilde, onkel Ben, anses av Willy for å være selve symbolet påselvlagetMannæret. Willys faste tro på pionermyten er imidlertid også en av hans største svakheter. Hans fiksering på profesjonell suksess og penger fører til slutt til hans død.

popularitet og personlighet

Et annet sentralt tema i Millers drama er aspektet vedpersonlighetellerpopulariteti den amerikanske drømmen. Retten til åutfolder segdeegenpersonligheter en del av amerikansk ideologi og er til og med inkludert i ingressen til uavhengighetserklæringen.

For Willy er popularitet i næringslivet mye viktigere enn verdier som flid og pålitelighet – som han selv uttrykker det i første akt:

For mannen som gjør en opptreden i næringslivet, mannen som skaper personlig interesse, er mannen som kommer foran. Bli likt og du vil aldri ha det. (Willy, akt I)1

Willy har internalisert denne ideen fullstendig og ønsker å oppdra sønnene sine på samme måte. Motkarakteren er Bernard, som gjennom hardt arbeid og ydmykhet blir en vellykket advokat.

Familie

Det siste motivet som skal analyseres kort erRolledeFamiliei det overordnede bildet av den amerikanske drømmen. For Willy er det å realisere den amerikanske drømmen ikke bare knyttet til profesjonell suksess, men også til hans rolle som far og ektemann. Dette inkludererbesittelseen typisk amerikanskhus– med alle slags husholdningsapparater, enenormHageog ensendeAuto. Men Willy tjener ikke engang nok penger til viktige reparasjoner og nedbetaling av gjelden.

Kjernen i familiespenningene er forholdet mellom Willy og sønnen Biff. Som barn var Willy et stort forbilde for brødrene Biff og Happy, fordi de fortsatt var for unge og naive til å gjenkjenne farens store fasade. For Biff er det å innse at Willy hadde en affære med "The Woman" et bevis på at faren hans er enfalsk liten falsk1 og ødelegger far-sønn-forholdet mellom de to.

I utgangspunktet begår Willy selvmord for å gjøre noe godt for familien sin, men til tross for forsikringspengene forblir mange av de dyptliggende familieproblemene uløste.

Hvorfor gjorde du det? Jeg leter og søker og jeg søker, og jeg kan ikke forstå det, Willy. Jeg gjorde den siste betalingen på huset i dag. I dag, kjære. Og det vil ikke være noen hjemme. (Linda, Requiem)1

"Death of a Salesman" - Tolkning

Det er flere sentrale punkter i dramaet som er spesielt viktige for den videre utviklingen av handlingen.

Willy får sparken

Scenen på Howard Wagners kontor i begynnelsen av akt to regnes som vendepunktet for hele dramaet. I samtalen med sin unge sjeftaperhan ikke bare hansJobb, men også hansMind. Fra dette tidspunktet fortsetter Willys mentale tilstand å forverres, og han kan ikke lenger skille riktig mellom fortid og nåtid.

Willys lojalitet, hans erfaring, hans nære forhold til Howards far og hans personlige problemer betyr ikke lenger noe for sjefen hans. For Howard Wagner har vennskap og business ingenting med hverandre å gjøre - "Business is business"1.

... men det er en bedrift, gutt, og alle må strekke seg selv. (Howard Wagner, akt II)1

I denne forstand legemliggjør Howard den negative siden av fri virksomhet. Dette er hvordan Arthur Miller kritisererumenneskeligaspektav det amerikanskekapitalisme. I et økonomisk system der alle bare ser etter seg selv, skjer detteSannsynligvisavenkeltpersonerogGesellschaftofte i hietbakgrunn. Willy er nå gammel og ikke så vellykket som han pleide å være, og det er grunnen til at sjefen hans sparker ham.

Den siste kampen mellom Willy og Biff

DesisteStreitmellom Willy og Biff er den storeKlimaksi "Death of a Salesman". Denne scenen er spesielt viktig for utviklingen avBiffspersonlighet. Under denne krangelen innser Biff at han oppfyller farens drøm - å lykkesselvlaget– Forretningsmann i betydningenAmerikansk drømå bli – ikke lenger ønsker å forfølge. Biff vet nå hva han virkelig vil i livet og vil at faren endelig skal gi opp drømmen sin - som du kan se av sitatet nedenfor.

Vil du la meg gå, for Guds skyld? Vil du ta den falske drømmen og brenne den før noe skjer?" (Biff, akt II)1

Så Biff prøver å komme overens med Willy etter alle disse åreneforsone. Men krangelen eskalerer til Biff plutselig kollapser og legger seg gråtende.

I disse intense, ærlige øyeblikkene innser Willy også at Biff fortsatt elsker ham og blir overveldet av en sterk følelse av lykke.

Er ikke det - er ikke det bemerkelsesverdig? Biff – han liker meg! [...] Han gråt! Han gråt til meg. (Willy, akt II)1

Som du allerede har sett, har ikke denne antatte forsoningen en lykkelig slutt, for mens de andre legger seg, henter Willy bilen og tar livet av seg.

Om forfatteren - Arthur Miller

1949 inNew Yorkpremieredramaet "Death of a Salesman" er ikke bare Arthur Millers (1915-2005)mest berømtearbeid, men også en av demest vellykketamerikanskspilleri det hele tatt. Bare to år etter premieren ble stykket fremført i minst elleve forskjellige land. Selv i dag er det en av demest spilteamerikanskspillerverdensomspennendeog har blitt filmet flere ganger.

ArthurMiller, 1915 i Harlem,New York, er en av de viktigste amerikanske dramatikerne på 1900-tallet og ble til og med tildelt den anerkjentePulitzer-prisenutmerket. Miller kom fra en ganske ydmyk bakgrunn og opplevde de vanskelige tidene under og etterDen store depresjonen, som skal ha inspirert ham til å skrive "Death of a Salesman".

"Death of a Salesman" er imidlertid ikke bare en kritikk av amerikansk kapitalisme, den omhandler ogsåmenneskeligForholdog atferd generelt. På en måte bor Willy Loman-drømmeren i oss alle, så Millers mesterverk er tidløst.

En selgers død – det viktigste

 • Arthur Millers død av en selger1949Premiere.
 • Dramaet handler om detomreisende selgerWillyLomanfra Brooklyn, som mister forstanden i sin mislykkede jakt på den amerikanske drømmen og til slutt dreper seg selv. Forholdet til kona Linda og sønnene Biff og Happy blir undersøkt nærmere.
 • Konstruksjon: To akter og et kort rekviem
 • Språk: enkel, hverdagsnær, ofte ganske aggressiv
 • Symbol: hentydninger til død, brann, kontrast mellom oransje (sinne/aggresjon) og blått (rolig)
 • fag:Amerikansk drøm, Pionermyte, popularitet og personlighet, familie

bevis

 1. Miller (1949). En selgers død. Viking Press.
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rueben Jacobs

Last Updated: 19/10/2023

Views: 6790

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rueben Jacobs

Birthday: 1999-03-14

Address: 951 Caterina Walk, Schambergerside, CA 67667-0896

Phone: +6881806848632

Job: Internal Education Planner

Hobby: Candle making, Cabaret, Poi, Gambling, Rock climbing, Wood carving, Computer programming

Introduction: My name is Rueben Jacobs, I am a cooperative, beautiful, kind, comfortable, glamorous, open, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.